fbpx

UI vs UX, vad är skillnaden?

UX- och UI-design är två termer inom systemutveckling som blommat ut på senare år

Trots deras lika namn står de för relativt olika saker, men båda behövs tillsammans. En typisk illustration som ofta tas upp när man förklarar skillnaden mellan UI- och UX-design är det välbekanta isberget. Där UI-design symboliserar toppen av isberget, dvs det användaren interagerar med, som t ex visuell design, typsnitt, färger och former.

Medan UX-design är det som finns under havsytan där flödet, människors behov, beteenden och drivkrafter styr.

Isberg UX & UI

Varför?

UI-och UX design behövs tillsammans då t.ex. ett snyggt gränssnitt kan vara svåranvänt om inte användaren kan navigera runt på sidan. Eller om flödet är supertydligt, men gränssnittet oattraktivt, vilket i sin tur motarbetar användarens upplevelse av sidan. Med hjälp utav exempelvis användartester kan vi identifiera vart och varför användaren fastnar i ett system och enkelt åtgärda.
Genom att skapa en enkel och positiv användarupplevelse för kunder och användare bidrar det till en gynnsam bild av företaget.
Vi har nog alla några webbplatser vi våndas över att interagera med just för att den är designad av utvecklare för utvecklare och användaren faller helt mellan stolarna. Det är det vi på Effectsoft jobbar för att motverka!

Kolla in våra andra tjänster också!