Berlex

Berlex logotyp

”Berlex är och förblir ett företag som drivs av sin passion att göra skillnad. Deras strävan mot nollvisionen kräver trafikavstängningar med högteknologiska produkter och system som minimerar tiden medarbetarna vistas i farliga trafikmiljöer”

Utifrån Berlex vision skapades molntjänsten BerlexConnect.

BerlexConnect gör det möjligt för alla uppkopplade produkter att styras från en och samma app. Och det spelar inte någon roll om man har glömt sin laptop hemma eftersom man kan logga in från vilken enhet som helst. Eller rita det där budskapet som fattas på VMS-tavlan direkt i appen.

Undvika olyckor på vägarbets­platser

Startade med en workshop

Mobile Integrator som redan hjälpte Berlex med produktutveckling på hårdvarusidan rekommenderade Effectsoft som partner för att bygga molnplattformen.

Tillsammans med Berlex genomfördes en workshop som utmynnade i en kravspecifikation för en MVP (Minimum Viable Product). Första versionen hade som målsättning att systemet skulle stödja konfiguration av ett enkelt skyttelsystem, vilket innebär två trafiksignaler på varsin sida om vägarbetet som växelvis visar rött/grönt ljus.

Detta var startskottet till det som idag är en lösning som inte kan beskrivas på något annat sätt än ett intelligent trafiksystem. BerlexConnect utökas kontinuerligt med nya produkter och funktioner och är idag ett av marknadens mest kompetenta system för trafiksäkerhet vid vägarbeten.

Uppdatering i realtid

BerlexConnect är en IoT-plattform där alla produkter är uppkopplade mot en central molnlösning som kan styra, uppdatera, varna, analysera och visualisera en mängd trafiksäkerhetsprodukter i realtid.

Idag styrs bland annat mobila trafiksignaler, variabla meddelandeskyltar (VMS) och kövarningssystem via plattformen. Du kan redan på kontoret konfigurera ett system som består av två eller flera trafiksignaler för att sedan enkelt placera ut dessa vid vägarbetet.  Du kan se trafiksignalens status och ljusbild uppdateras i realtid direkt i mobilen.
Om signalerna får lågt batteri, blir påkörda eller något annat fel inträffar får du direkt en varning om detta via flera kanaler. Detta innebär att personal inte behöver åka ut och kontrollera signalerna och därmed befinna sig på vägen i onödan.

Utöver trafiksignaler hanterar systemet även VMS-skyltar som tex kövarningssystem.
Ett kövarningssystem består av en eller flera uppkopplade VMS-skyltar som placeras ut innan ett vägarbete. BerlexConnect får via skyltarnas GPS reda på var de är placerade och kan i realtid hämta aktuell trafiksituation och varna trafikanter när det uppstår köer.

Tekniker och System

Partners

Uppdragsgivare

Berlex AB

Berlex vägskylt